Kuchnia

BUŁECZKI,ROŻKI,RURKI i inne słodkości

Kanelbullar

Składniki na ciasto:
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
- 150-200 g margaryny
- 120 g cukru
- niepełna łyżeczka soli
- opakowanie cukru z wanilią i kardamonem Kamis
- 820 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:
- 150 g stopionego masła
- 150 g cukru
- 4 łyżki cynamonu

Mleko podgrzać, roztopić masło. Dodać cukier, sól, kardamon, drożdże i mąkę. Wyrobić ciasto, aż będzie błyszczało i będzie elastyczne.
Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut (ja zawsze wstawiam do leciutko nagrzanego piekarnika). Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, rozwałkować na długi, wąski prostokąt (ok. 90x25 cm), podsypując dobrze mąką.
Wymieszać składniki na nadzienie i rozprowadzić je na cieście, które następnie zrolować (można także podzielić ciasto na dwie części i zrobić mniejsze prostokąty, żeby łatwiej się rozwałkowywało i rolowało). Rulon pokroić na ok. dwucentymetrowe kawałki (u mnie wyszło ich 40). Bułeczki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blachach, lekko rozpłaszczyć. Dać im pół godziny na podrośnięcie.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st.C. Bułeczki piec około 8 min, na wyższym poziomie piekarnika - a najlepiej pilnować. Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze gorące posmarować resztą stopionego masła - bułeczki pięknie je wchłoną i nabiorą wspaniałego maślanego aromatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation