DIY - zrób to sam
kolekcja90
Jagodzianki z lukrem (z ciasta serowego)
Ciasto jest fantastyczne - wyrabiając, nie musiałam dodawać mąki ani mleka. Dalej to też łatwizna. Owoce wymieszałam z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Zapewne jak i my uwielbiacie sporo nadzienia, dlatego by jagodzianka była jagodzianką idelaną - musiało go być jak najwięcej.
Koniec końców ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne z soczystym owocowym wnętrzem. Chciałam jeszcze zrobić kruszonkę, ale stwierdziłam, że będzie to już za dużo dobra jak na jeden raz xD Mamy więc jagodzianki z lukrem, cudowne jagodzianki z lukrem. Serdecznie polecam!
składniki na zaczyn:
30g świeżych drożdży
70g ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.
składniki na ciasto:
600g mąki pszennej
70g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
duża szczypta soli
250g serka mascarpone (możemy również wykorzystać mielony ser jak na serniki)
50g miękkiego masła
1 jajko, roztrzepane
kilka łyżek ciepłego mleka lub maślanki
zaczyn
Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i mascarpone. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn i jajko oraz mleko lub maslankę. Zagnieść ok. 10 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
dodatkowo:
300g polskich borówek (zw. jagodami)
2 łyżki cukru pudru lub z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
lukier
Owoce delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.
Ciasto podzielić na 16 kuleczek (po ok. 70g). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut.
Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć kopiastą łyżeczkę borówek, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce. Ozdobić lukrem.
MA==