Kuchnia

Zupy

Zupa z pieczonego kalafiora

składniki:

1 nieduży kalafior

3 ziemniaki

2 cebule

3 łyżki oliwy

1 płaska łyżka tymianku

sól, pieprz do smaku

1/2 cytryny

800-1000ml wywaru warzywnego*

*W celu przygotowania wywaru gotowałam 2 łyżki suszonej włoszczyzny, 2 łyzki oliwy, szczyptę soli, kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe w litrze wody przez około 10 minut.

Grzanki i posiekana natka do podania



wykonanie:



1. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kafiora dzielimy na różyczki, a cebulę kroimy w ćwiartki.

2. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianku i mieszamy, tak aby oliwa pokryła je w miarę równomiernie.

3. Umieszczamy warzywa na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy na 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Warzywa powinny zmięknąc i nieco się zrumienić.

4. Gdy warzywa troche przestygną zalewamy je wywarem i miksujemy na gładką zupę. Przed podaniem posypać grzankami i natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation