Kuchnia

zupy

Zupa warzywna (jarzynowa)

Składniki:

2 litry wywaru mięsnego (np. drobiowego)
1/2 niewielkiego kalafiora
2 marchewki
mały seler
2 ziemniaki
2 garści fasolki szparagowej
250 ml śmietany 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz



Wszystkie warzywa myję. Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek kroję w 4-centymetrowe kawałki. Marchew obieram i siekam w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki. Seler obieram. Do garnka wkładam najpierw fasolkę, seler i marchewkę, zalewam gorącym wywarem i gotuję 10 minut, po tym czasie dodaję ziemniaki i różyczki kalafiora. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaję do zupy posiekaną zieleninę - koperek i natkę pietruszki. Po czym wlewam śmietanę do miseczki, dodaję kilka łyżek gorącej zupy, szybko mieszam i zahartowaną śmietanę wlewam do garnka z zupą. Całość energicznie mieszam. Na koniec doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Od razu podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation