Kuchnia

zupy

Bialy Chowder z Mieczakow/Malzy

4 grube plastry pancetta, czyli nie wedzonego wloskiego boczku, lub zwyklego wedzonego boczku ktory wedlug mnie bylby jeszcze lepszy
6 funtow, okolo 3 kg swiezych malych malzy / lub 2 puszki konserwowych malzy z sokiem malzowym
3 lyzki masla
1 duza cebula drobno posiekana
2 lodygi selera drobno posiekane
2 zabki czosnku drobno posiekane
2 srednie ziemniaki pokrojone w kostke
1 lyzka maki
1 szklanka slodkiej smietany
2 lyzeczki swiezogo tymianku drobno posiekanego
1 lyzeczka suchego majeranku
½ lyzeczki suchej szalwi
½ lyzeczki suchego rozmarynu
¼ lyzeczki pieprzu cayenne
2 liscie laurowe
Sol, pieprz do smaku (malze w puszcze jak rowniez pancetta moga byc slone)
Posiekany szczypiorek

W garnku o grubym spodzie (nalepiej zeliwnym), przyrumienic pancetta lub boczek na masle na zloty kolor, nie rumienic zupelnie na brazowo. Wyjac pancette lub boczek na talerz i na tym samym tluszczu przyrumienic na zloto cebule, seler, czosnek ziola i make. Dodac pokrojone na kostke ziemniaki, sok z malzy (bedzie pewno okolo ½ szkanki), 5 szklanek wody, sol, pieprz i usmazona wczesniej pancette lub boczek. Gotowac do czasu az ziemniaki beda ugotowane (10-15 minut). Pod koniec gotowania dodac malze (albo te z puszki albo swieze, wczesniej oczyszczone, ugotokane na parze i wyjete z muszelek malze, zarem z sokiem) oraz smietane i zagotowac nie dluzej jak 1-2 minuty (malze beda twarde im dluzej je bedziemy gotowac) Posypac szczypiorkiem i serwowac.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation