Kuchnia

zupy

MARCHEWKOWA ZUPA Z CHRZANEM I ŚMIETANĄ

700 - 720 g marchewki
2 niewielkie ziemniaki
2 łyżki oliwy
1 łyżka oliwy cytrynowej
sok z połówki cytryny
1 średnia cebula
1 płaska łyżeczka cząbru
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
szczypta soli
3-4 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywnego)
80-100 g śmietany 30%
2 łyżki tartego chrzanu

Rozgrzej w rondlu obie oliwy, obsmaż na nich pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj wszystkie zioła/przyprawy i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podduś na sporym ogniu, ok. 15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Wyłów liście i jeśli się uda, ziarenka kolendry. Dodaj chrzan i powoli wlewaj śmietanę mieszając. Zmiksuj zupę na gładki krem, zagotuj ponownie i gotowe. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation