Kuchnia

PRALINY

Bajaderki

Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na stronie Kamarii, link tutaj, pozdrawiam !

Składniki:

35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
1 łyżka miodu
1/4 szklanki mleka (pojemność szklanki - 250 ml)
6 dag masła lub margaryny
3 łyżki wódki
1 łyżeczka aromatu rumowego
1/4 szklanki cukru pudru (pojemność szklanki - 250 ml)
do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada

Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić.

W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały).
Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation