Kuchnia

PRALINY

Domowe cukierki śmietankowe | Zdrowa-Kuchnia

Składniki Zioła użyte w przepisie
300 ml śmietany 30%
70 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Niedużą silikonową formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gotować często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Trochę to trwa, bo musi odparować sporo płynu. Całe gotowanie zajęło mi około 40 minut. W pewnym monencie straciłam już wiarę, że się uda.

Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszać ją cały czas, bo będzie chciała się przypalić. Kiedy będzie tak gęsta, że zacznie się odklejać od brzegów garnka przełożyć ją do formy.

Kiedy przestygnie wstawić ją na kilka godzin do lodówki.

Twardą masę pokroić na prostokąty.
Gotowe cukierki są bardzo slodkie i znikają w kilka chwil.

Przepis znalazłam tutaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation