Kuchnia

Ciasta

SPOSOBY NA UDANE WYPIEKI


Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec? Jak wyjąć biszkopt z formy? Jak upiec pulchne ciasto? Oto kilka cennych wskazówek dotyczących pieczenia ciast:

• Ciasto nie opadnie i będzie pulchne, gdy przed pieczeniem przesiejesz mąkę na gęstym sicie. Jeżeli w przepisie jest proszek do pieczenia lub kakao, wymieszaj je z mąką i też przesiej, aby równomiernie się rozłożyły.

• Aby uniknąć zakalca, ciasto na kruchy placek z owocami po ułożeniu na blaszce posmaruj ubitym białkiem i posyp mąką. Dopiero teraz możesz ułożyć na nim owoce. Placek będzie kruchy, a wyciekający sok nie spowoduje zakalca.

• Bywa, że ciasto biszkoptowe nie chce wyjść z formy. Nie staraj się wyjmować go na siłę, bo możesz je uszkodzić. Wstaw blachę czy tortownicę na kilkanaście minut do lodówki. Potem już poradzisz sobie bez trudu.




we-dwoje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation