Kuchnia

SŁODKOŚCI

Rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie

Składniki:

5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku

na nadzienie:

1 kg jabłek
1 szklanka czerwonej porzeczki
3 opakowania galaretki truskawkowej

na wierzch:

100 g masła + 1 łyżka
50 g kokosu
łyżka cukru pudru
porzeczki do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

Roladę rozwinąć. Kiedy nadzienie będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation