Kuchnia

SŁODKOŚCI

ANANASEK - MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ

CIASTO:
– białko – 8 szt
– cukier – 200 g
– kokos – 200 g
– mak – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA:
– ananasy – 1 puszka
– galaretka pomarańczowa – 3 op
– mleko – 400 ml
– budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt
– żółtko – 5 szt
– masło – 200 g
– cukier – 3 łyżki

DODATKOWO :
– delicje pomarańczowe – ok. 300 g


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.

Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.

Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.


MASA :

Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.

Dodajemy budyń i cukier.

Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.

Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.

1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.

Studzimy.

Masło miksujemy na puszystą masę.

Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.

Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Dodajemy do przygotowanej masy.

GALARETKA:

Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.

Studzimy.

Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.

Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

Wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation