Kuchnia

SŁODKOŚCI

Biszkopt:
- 2 duże jajka (temp. pokojowa)
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (kilka minut mikserem na wysokich obrotach). Mieszając delikatnie łyżką, przesiewać do masy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wodę, olej i ponownie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem (tylko na dnie) i piec w temperaturze 180 st.C przez 15-18 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
- 5 żółtek*
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- 2/3 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego

Jedną szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować, po czym wlać jajeczno-mleczną miksturę i ciągle mieszając podgrzewać do zagotowania, aż powstanie masa przypominająca budyń. Odstawić z ognia i wystudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzoną do temperatury pokojowej masę budyniową oraz aromat waniliowy. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt (umieszczony z powrotem w tortownicy) i wstawić do lodówki.

Masa piankowa:
- 5 białek
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 2/3 szkl. cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego

Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody (najlepiej w małym garnuszku lub metalowym kubeczku) i poczekać kilka minut, aż napęcznieje. Następnie garnuszek z żelatyną wstawić do większego garnka z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę oraz aromat waniliowy i krótko zmiksować. Masę piankową wyłożyć na krem, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.

Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać ciasto. Całość ponownie schłodzić.

*Przed użyciem jajka należy dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation