Kuchnia

dania rybne

Ryba w wiórkach kokosowych z sałatka sweet chilli

Skladniki:

250g bialej ryby (u mnie lupcz)
1 jajko
2-3 lyzki maki
2 lyzki wiorkow kokosowych
sol, pieprz
tluszcze do smazenia
pol glowki salaty lodowej
pol zielonego ogorka
2 lyzki majonezu
1 lyzka sosu sweet chilli

Przygotowanie:

Przygotowanie salatki - salate posztakowac, ogorka dokladnie umyc, przekroic wzdluz na pol, wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez z sosem sweet chili i polaczyc z pokrojonym ogorkiem i salata, dokladnie wymieszac.

Przygotowanie ryby - rybe oplukac, osuszyc recznikiem papierowym, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej. W glebokim talerzu roztrzepac jajko z odrobina wody, w drugim talerzu wymieszac make z wiorkami kokosowymi. Rybe obtoczyc w mace z wiorkami, nstepnie w jajku, jeszcze raz w mace z wiorkami i smazyc na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut z kazdej strony, az bedzie zlocista i usmazona w srodku. Podawac z salatka i cytrynka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation