Kuchnia

desery i deserki

SŁODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM: CIASTO CHAŁWOWE

Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250g margaryny/masła
30 dag chałwy waniliowej
starta gorzka czekolada

Wykonanie:
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno,
do piany dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka i dalej ubijamy ,aż wszystko ładnie się połączy,
na koniec dajemy mąkę, proszek i budynie i dokładnie wszystko ale delikatnie mieszamy,
ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej blachy ( 25x30cm) ,
pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC ,
ciasto studzimy i zimne przekrawamy na dwa blaty,
kiedy ciasto się studzi gotujemy budynie (2 budynie, 3 szklanki mleka)
ugotowany budyń odstawiamy ale żeby nie zrobił się nam niechciany kożuch , polecam nakryć go np. folią spożywczą tak aby folia dotykała cała powierzchnię gorącego budyniu,
margarynę ucieramy na gładką masę do której dodajemy partiami zimny budyń cały czas miksując,
na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę(warto ją przygotować wcześniej np. kiedy ciasto się piecze) i wszystko dokładnie miksujemy ,aż uzyskamy idealny gładki i puchaty krem,
przygotowane ciasto przekładamy połową kremy, nakładamy na krem drugą część ciasta i smarujemy ciasto pozostałą ilością kremu,
wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą,
ciasto koniecznie schładzamy, najlepiej przez noc i gotowe. można zajadać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation