Kuchnia

ciasta ciasteczka

Spękane ciasteczka czekoladowe - Proste i Smaczne Przepisy

Fantastyczne delikatne ciasteczka czekoladowe o konsystencji piernika. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Migdały najlepiej nabyć w postaci sproszkowanej, jeżeli zamiast tego użyjemy płatków migdałowych, można je przed zmiksowaniem podprażyć lekko na suchej patelni. Przepis (z kosmetycznymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Ready for dessert" autorstwa Davida Lebovitza, mojego ulubionego mistrza cukierniczego. Więcej rekomendacji nie trzeba.
225g czekolady mlecznej
45g masła
2 łyżeczki rumu
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
125g migdałów
70g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 jajka
65g cukru
cukier, cukier puder do obtoczenia

Czekoladę, masło, esencję oraz rum roztapiamy razem w kąpieli wodnej na dość gęstą masę. Migdały, mąkę, proszek do pieczenia, kawę oraz sól wrzucamy do blendera i miksujemy. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut, stopniowo dodając cukier.

Ubite jajka łączymy z roztopioną czekoladą a później dodajemy sproszkowane migdały z mąką. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dwa talerzyki wysypujemy osobno cukier oraz cukier puder. Masę wyciągamy z lodówki i łyżeczką wybieramy porcję, którą następnie wyrabiamy w dłoniach na okrągłe kule o średnicy około 2 cm. Gotową kulę obtaczamy najpierw w cukrze a następnie w cukrze pudrze.

Kule wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation