Kuchnia

Kuchnia

Ciasto z nutellą i kremem śmietanowym


Biszkopt:
6 jajek
6 kopiastych łyżek cukru
4 kopiastych łyżek - 2/3 szklanki mąki pszennej-torowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
garsć truskawek
25 dag masła
20 dag Nutelli
(2 płaskie łyżeczki kakao)
Wierzch:
½ litra śmietany 30% (350 ml)
4 łyżki cukru pudru (2 płaskie łyżki cukru)
2 opakowania "śmietana – fix" (1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka)
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem:
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami Nutellę Pod koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć kremem z nutelli. Całość posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na śmietanę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation