Kuchnia

Przepisy

Risotto z kurczakiem

Sekretem dobrego risotta jest ryż. I tutaj polecam Wam arborio - dzięki tej odmianie uzyskacie delikatne ziarenka ryżu na zewnątrz, a w w środku al dente - na ząb. Nie wolno rozgotować risotta. Włosi gotują ryż tylko i aż 18 minut - nie więcej nie mniej.

Odpowiednią konsystencję otrzymamy również dzięki ciągłemu mieszaniu i dolewaniu płynów partami. Odnośnie estragonu nie jest on zbyt popularny w Polsce, jednak choćby we Francji jest najlepszych przyjacielem drobiu. Posiada głęboki cytrynowy smak.

Risotto z kurczakiem posypujemy utłuczonymi, słonawymi pistacjami oraz startym parmezanem. Idealne risotto powinno mieć konsystencję lawy, zatem powinno się swobodnie rozlewać po talerzu.

Składniki:
200 g ryżu arborio
1 średnia cebula
2 filety z kurczaka
1 cytryna
sól, pieprz
estragon
parmezan
100 ml śmietanki 30%
pistacje
kieliszek białego wytrawnego wina
300 ml bulionu drobiowego
oliwa z oliwek
Przepis
Zaczynamy od zamarynowania jednego z filetów z kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, estragonom, oliwą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na min. 30 minut.



Następnie do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie złota wsypujemy ryż i przesmażamy razem kilka minut, aż ryż stanie się przezroczysty.

Kolejnym krokiem jest wlanie kieliszka białego wytrawnego wina. Ciągle mieszamy i pozwalamy, aby płyn odparował. Od momentu wlania wina mierzymy 18 minut. Właśnie tyle, nie więcej nie mniej, Włosi gotują idealne risotto. Razem z winem wrzucamy do garnka również niewielkie kawałki pozostałego filetu z kurczaka.

Gdy alkohol wyparujemy zaczynamy partiami wlewać bulion drobiowy, za każdy razem, gdy odparuje jedna cześć płynu, wtedy dopiero wlewamy kolejną (ciągle mieszamy!). W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.

Bulionu wlewamy tyle, ile ,,weźmie", dlatego nie dajemy całego od razu, gdyż risotto mogłoby nam wtedy pływać. A naszym celem jest uzyskanie konsystencji lawy. Na sam koniec wlewamy 100 ml śmietanki 30% i dodajemy sporo parmezanu oraz sok z cytryny.

W ok. 8 minucie przygotowywania naszego risotta możemy wrzucić pierwszy filet na grill, aby się usmażył.

Gotowe risotto z kurczakiem podajemy na głębokim talerzu, całość posypujemy utłuczonymi pistacjami oraz parmezanem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation