Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka herbaciana dla łasuchów

Składniki:

– 25 dag mąki
– 10 dag cukru
– 10 dag margaryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego
– 2 jajka
– 10 dag rodzynek
– szklanka mocnej herbaty

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zajmuje ok. 15-20 min.
1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kilkoma kroplami aromatu
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno
3. Rodzynki gotować pięć minut w zaparzonej herbacie, następnie ostudzić
4. Odcedzić rodzynki i oprószyć je delikatnie mąką
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
6. Masę żółtkową powoli mieszać z mąką i herbatą
7. Do masy dodać powoli pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką
8. Do całości dodać rodzynki poprószone mąką
9. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem pergaminowym lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
10. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie otwierać w trakcie pieczenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation