Kuchnia

Przepisy

Wegańskie ruskie

ciasto
• 150 g skrobi z tapioki
• 150 g skrobi ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 380 ml ciepłej wody

farsz
• 0,5 kg obranych ziemniaków
• 200 g naturalnego tofu
• 1 duża cebula
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól do smaku

wykonanie

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i przepuść wraz z tofu przez praskę lub maszynkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do masy ziemniaczano- serowej. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, olej, a następnie wodę. Wyrób ciasto mikserem, a następnie zagnieć ręcznie.

Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką (np. ziemniaczaną) blacie.

Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na środek po łyżeczce farszu. Zlepiaj ciasno, łącząc ze sobą dwa końce pieroga i dociskając opuszkami palców.

Pierogi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj chwilę po wypłynięciu.

Przełóż na sitko, polej delikatnie zimną wodą, a następnie przekładaj na talerz.

Pierogi możesz podawać obsmażone ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

http://www.natchniona.pl/ruskie-bez-mleka-i-jajek/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation