Kuchnia

Przepisy

Bezglutenowe knedle jaglano-gryczane

Składniki:
na ok. 22 knedle czyli spokojnie po dużej porcji dla 4 os.

- 300g kaszy jaglanej
- 90g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka naturalngo ekstraktu waniliowego
- nadzienie: u mnie śliwki i truskawki, ale możecie użyć także moreli, kawałków brzoskwini, wiśni, jagód (powodzenia ;)), borówek, malin etc. (choć Dziki Mąż twierdzi, że śliwki najlepsze)
- do posypania/polania: na pewno coś słodkiego np. syrop z agawy, dobry tłuszcz np. masło klarowane, oraz prażone płatki migdałów (u mnie były jeszcze prażone pistacje, ale spokojnie bez nich tez będa pyszne)

Kasze najpiere prażymy na suchej patelni, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok. 20 min, aż do wsiąknięcia wody (jeżeli trzeba podczas gotowania systematycznie jej dolewamy, lepiej żeby na początku było jej za mało, aniżeli za dużo). W międzyczasie śliwki oraz inne owoce dokładnie myjemy i drylujemy.

Ugotowaną i ciepła kaszę, wraz z mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i cynamonem mielimy na gładką masę (przyda się dobrej jakości sprzęt miksujący), tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do ostygnięcia, można nawet schować na chwilę do lodówki. Dzięki temu ciasto będzie się mniej kleić, choć i tak klei się bardzo ;)

Zanim zanurzymy się w cieście postawmy sobie już na gazie garnek z wodą i odrobiną soli. No i teraz do meritum, bierzemy kawał ciasta (pomagałam sobie gałkownicą do lodów, na jeden knedel wychodziła dokładnie jedna kulka ciasta), rozgniatamy je na dłoni, na płaski placuszek, do środka ładujemy śliwkę i dokładnie zagniatamy formując kulę. Tak przygotowany knedel odkładamy na bok i kleimy następny. Pod koniec klejenia włączamy grzanie pod garnkiem.

Kiedy woda będzie już wrzeć delikatnie wrzucamy do niej parę kendli, tak żeby "miały miejsce". Gotujemy, aż knedle zaczną pływać na powierzchni, a woda będzie wrzeć (zajmie im to parę minut, czekać grzecznie i się nie denerowować), od tej pory potrzebują jeszcze ok. 5 min w gotującej się wodzie. Po tym czasie delikatnie wyjąć je cedzakiem, "odciec" wodę i podawać polane masłem, przyprószone odrobiną cynamonu, polane agawą lub posypane ksylitolem, a na koniec obsypane uprażonymi płatkami migdałowymi.

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2014/08/knedle-jaglano-gryczane-proste-sycace.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation