Kuchnia

Przepisy

Risotto ze słonecznika

Składniki:

- 2,5 szklanki niesolonych ziaren słonecznika
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 średnie cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- sól/pieprz

Słonecznik na drobnym sicie przepłukujemy ciepłą wodą żeby pozbyć się zanieczyszczeń następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień słonecznik odsączamy z wody. Około ¾ szklanki z całości moczonego słonecznika miksujemy na gładko z ok. 0,5 szklanki wody i odstawiamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni o wysokich bokach rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, którą szklimy, przeciśnięty przez praską czosnek, a po chwili dodajemy cały słonecznik. Zalewamy wszystko ok. 2 szklankami bulionu (najlepiej żeby był ciepły) i gotujemy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Jeśli trzeba podlewamy w tym czasie bulionem.

Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej zmiksowany słonecznik i płatki drożdżowe, dosmaczamy wszystko solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy np. ze świeżą pietruszką, smacznego!

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2016/02/risotto-ze-sonecznika-sycace-smaczne-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation