Kuchnia

Przepisy

WARZYWNY FIT SUFLET

Składniki (na 2 porcje):
4 jajka (2 żółtka)
200g zielonych szparagów
20g cebulki
100g pieczarek
120g pomidora
20g szczypiorku
120g brokuła
15g chrzanu
przyprawy: po łyżeczce bazylii i oregano
sól himalajska, pieprz
łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:

Szparagi dokładnie płuczemy, odkrawamy końcówki i blanszujemy. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Cebulkę kroimy w talarki. Pieczarki obieramy, kroimy. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulkę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy pieczarki, pomidora i pokrojony szczypiorek. Całość dusimy.
Szparagi przekrawamy na mniejsze kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz chrzan.
Na koniec masę łączymy z żółtkami.
Do dwóch żaroodpornych naczyń przekładamy podduszone warzywa, wykładamy na nie szparagi (zostawiamy kilka główek do dekoracji.) Warzywa zalewamy masą jajeczną.
Na wierzch układamy brokuły i pozostałe szparagi.
Całość zapiekamy (25 minut na 170 stopni i kolejne 15 minut na 200 stopni.)
Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Właściwości (1 porcji):

Wartość kaloryczna: 189,6kcal
Białko: 17,9g
Węglowodany: 9,5g
Tłuszcze: 9g

http://agnieszkakulaga.com/warzywny-suflet-w-wersji-fit/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation