Kuchnia

Słodkości

Chrust lany
Składniki:

3 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
200 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 łyżka wódki
szczypta soli


Żółtka utrzeć z cukrem z wanilią do białości. Dodać mąkę, mleko oraz wódkę i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do utartej masy i wymieszać łyżką.

Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką z małym otworem.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej i wlewać masę wyciskając różne kształty. Porcjami smażyć ciastka na złoty kolor. Usmażone ciastka przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation