Kuchnia

przystawka

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM Składniki: (4 porcje)
1 bakłażan
250 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
oliwa
sól i pieprz
sos balsamiczny (lub ocet balsamiczny)
Wykonanie:
Bakłażana pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm, każdy oprószyć solą, włożyć do sitka i odstawić na 20-30 minut. Bakłażana w tym czasie puści sok. Następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Plastry bakłażana smarować cienko oliwą i piec na grillu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i przyrumienione.

Upieczone plastry bakłażana rozłożyć na talerzach, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Całość posypać posiekaną miętą oraz skropić oliwą i sosem balsamicznym (octem balsamicznym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation