Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Kotlety z komosy ryżowej

Składniki

3/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
2-3 łyżki mąki gryczanej
kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, kolorowy pieprz
olej lub oliwa z oliwek do smażenia





Przygotowanie

Komosę opłukujemy na sitku, gotujemy 20-30 minut w osolonej wodzie (proporcje 1: 1 i 1/2) z dodatkiem łyżeczki oliwy. Komosę gotuje się podobnie jak kaszę jaglaną, ma wchłonąć całą wodę. W osobnym garnku gotujemy soczewicę.

Fasolę blendujemy na gładką masę. Siemię lniane mielimy w młynku i zalewamy ciepłą wodą. Por i czosnek siekamy na drobne kawałki.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy mąkę gryczaną, która ma zapobiec (wraz z fasolą i siemieniem) przed rozwalaniem się kotletów na patelni. Doprawiamy i lepimy nieduże, lecz grubsze kotlety.

Smażymy je przez kilka minut, na dosłownie kropli oleju lub oliwy, roztartej papierowym ręcznikiem.

http://www.weganka.com/2014/03/kotlety-z-komosy-ryzowej.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation