Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Pieczone falafel z sosem czosnkowym i frytkami z selera

Składniki
na 12 dużych falafeli

opakowanie ciecierzycy 400 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżeczki garam masala
sól
kolorowy pieprz
3-4 łyżki oliwy (u mnie olej z suszonych pomidorów)







Przygotowanie

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Rano odcedzamy z wody, siekamy czosnek, cebulę i pietruszkę. Mielimy surową ciecierzycę blenderem, najlepiej tzw. żyrafą. Dodajemy warzywa, można jeszcze trochę to wszystko potraktować blenderem.
Dodajemy garam masalę, sól, pieprz, oliwę i mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, które układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Sos czosnkowy z tofu

1 opakowanie tofu tradycyjnego 180 g
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki wody
3-4 łyżki oliwy (u mnie olej z suszonych pomidorów)
sól, pieprz

Przygotowanie

Czosnek obieramy i miksujemy w blenderze. Do tego dodajemy tofu i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę, dodając więcej wody, jeśli chcemy uzyskać płynniejszą konsystencję.

Frytki z selera

seler
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
odrobina oliwy
sól

Przygotowanie

Seler obieramy i kroimy na cienkie słupki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy lub potrząsamy miską, aby równomiernie je rozprowadzić .
Pieczemy przez 30-40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu solimy.

http://www.weganka.com/2014/01/pieczony-falafel.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation