Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Wegeburgery z zielonego groszku i kaszy jaglanej z frytkami z batatów

Składniki:

- 150g mrożonego groszku
- 120g kaszy jaglanej
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko

Kaszę jaglaną i groszek gotujemy. Groszek ubijamy na „grube” puree (żeby nie zrobić paciai). Mieszamy groszek z kaszą i czekamy chwilę aż podstygnie. Siekamy bazylię i kolendrę. Dodajemy przyprawy i rozgnieciony ząbek czosnku, wbijamy jajko i wyrabiamy masę. W dłoniach formujemy kule i spłaszczamy formując „kotleciki”, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wegeburgery pieczemy w temperaturze 200 ‚C przez 25 minut.
Do tego burgera polecamy frytki z batatów (bataty obieramy, kroimy, wykładamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika razem z burgerem) oraz sosem tzatziki z limonką i ogórkiem.

Szybki przepis na tzatziki: do jogurtu naturalnego wrzucamy ogórek starty na grubej tarce, zgnieciony ząbek czosnku, startą skórkę z limonki (przed starciem sparzyć wrzątkiem!!!). Całość mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

http://innezycie.com/wegeburgery/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation