Kuchnia

Zupy

Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler
Składniki:

1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
2 szkl. pszennego zakwasu
1 szkl. śmietany 30%
200 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego
4-6 kawałków białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
1 cebula
garść majeranku
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
ugotowane jajka







Sposób wykonania:

W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.

Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation