Kuchnia

Bezy

BEZA z kremem kawowym i migdałami w karmelu


Składniki na 2 blaty bezowe o średnicy ok 24 cm
6 białka (3 białka na jedna porcję)
2 szklanki cukru pudru (1 szklanka na porcję)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 C
Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 24 cm i wyłożyć bezę.
Po włożeniu bezy do piekarnika skręcić temp do 100 C i suszyć aż do skutku u mnie trwało to ok 60 min Upiec w ten sposób dwie bezy.
Krem:
6 żółtek (te, które zostały po bezach)
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
2 kostki masła
orzeszki prażone (można pominąć)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko wlać trochę do masy jajecznej. Wylać powoli na gotujące się mleko bez przerwy mieszając na koniec dodać kawę rozpuszczalną.
Budyń przestudzić. Masło rozetrzeć mikserem ok 7 min aż będzie przypominać puszystą masę stopniowo dodawać przygotowany wcześniej budyń cały czas miksując. Pod koniec można dodać do kremu prażone orzeszki.

Krążki bezowe przełożyć kremem
Wykończenie:
150 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru 1 łyżki masła

Na patelni wysypać cukier dodać masło i czekać aż powstanie karmel, dodać płatki migdałów i wymieszać chwilkę. Gotowe karmelowe płatki migdałowe wyłożyć na górną bezę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation