Kuchnia

Lekka kuchnia

Lekki jak chmurka mus serowy z brzoskwiniami |
Przepis na lekki mus serowy z brzoskwiniowym puree

porcja dla 2 osób

białko z 1 jaja
50 g fruktozy + 2 łyżki
skórka otarta z 1 cytryny
350 g lekkiego twarożku
500 g świeżych owoców, np. morele, brzoskwinie, truskawki, czy maliny

W misce ubij mikserem białko z fruktozą. Następnie umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wolno wodą i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż białko będzie miało konsystencję lekkiego musu.
Zdejmij z garnka, dodaj skórkę z cytryny i ubijaj przez około 3 minuty, aż mus wystygnie.
Dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Pozostaw kilka kawałków owoców do dekoracji, a resztę zmiksuj przy pomocy blendera. Można dodać 2 łyżki fruktozy, ewentualnie przepuścić puree przez sitko ( aby się pozbyć małych pesteczek w przypadku malin lub truskawek ).
Podziel mus na dwie salaterki, udekoruj owocami i polej puree. Najlepsze na zimno, smacznego!
/w oryginalnym przepisie cukier i owoce z puszki - w wersji mojej fruktoza i świeże/mrożone owoce/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation