Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Fasolada to nic innego jak grecka zupa pomidorowa z dodatkiem białej fasoli. Jest nie tylko smaczna, ale i niedroga. Kiedy pojawią się pierwsze pomidory w szklarni Mamy zapewne powtórzę ją jeszcze raz. Zachęcam Was do zakupienia ziarna białej fasoli, namoczenia jej przez całą noc a kolejnego dnia ugotowania do miękkości. Ja gotuję zawsze większą ilość warzyw strączkowych a następnie wykorzystuję je jako dodatek do sałatek lub kotletów. Do gotującej się fasoli często dokładam mały listek laurowy i kilka gałązek świeżego cząbru.

Fasolada

FASOLADA
Zielona Środa #4

Składniki (na 4 mniejsze porcje):
[przepis własny]
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 większe lub 4 mniejsze młode marchewki
1 duża łodyga selera naciowego
700 ml bulionu warzywnego
400 ml przecieru pomidorowego (passata)
pół łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
450 g białej fasoli, ugotowanej
natka pietruszki do posypania
do podania: świeże pieczywo
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Seler i obraną marchew kroimy w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy selera oraz marchew, smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bulion, passatę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 20 minut lub do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładamy fasolkę (odsączoną) i podgrzewamy przez 3 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*Do fasolady zamiast gotowej passaty możecie dodać świeże pomidory (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i miąższ posiekać w kostkę a następnie dodać na etapie smażenia warzyw).

Czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation