Kuchnia

bezglutenowa

Jedz kolorowo: Bezglutenowy chlebek bananowy (banana bread)

Składniki (na keksówkę dł. 20 cm):

3 dojrzałe banany,
½ szkl. mąki ziemniaczanej,
½ szkl. mąki gryczanej,
½ szkl. mąki ryżowej,
1 jajko,
120 g daktyli bez pestek,
½ szkl. wrzątku,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu),
1 łyżeczka cynamonu,
1 garść rodzynek,
szczypta soli.

Przygotowanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy połowę wody i miksujemy na gładką pastę. Obrane banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Dodajemy pastę z daktyli, jajko, olej i miksujemy. Wszystkie mąki mieszamy z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do bananów i całość ponownie miksujemy. Dodajemy rodzynki, mieszamy i wlewamy do foremki keksówki – u mnie silikonowej, więc bez natłuszczania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C, przez ok. 50-55 minut. Gdy góra ciasta się podpiecze można przykryć ją folią aluminiową, żeby się nie przypaliła. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation