Kuchnia

bezglutenowa

true taste hunters - kuchnia wegańska: Mazurek śliwkowo-karobowy (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Mazurek śliwkowo-karobowy
(20 x 24 cm)

ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 2 łyżki karobu / można zastąpić dobrej jakości kakao
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy (jeżeli lubicie słodsze ciasta dajcie 4 lub nawet 5)
- 150 g oleju kokosowego
- 100 g mleka roślinnego
- szczypta soli himalajskiej

W kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne i syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiam, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do dużej miski przesiewam mąki, proszek do pieczenia i karob. Dodaję sól i całość mieszam.
Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).
Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C na ok. 30 min.

masa śliwkowo-karobowa:
- 300 g domowych powideł śliwkowych
- 3 łyżki karobu
- 1 łyżka dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 1-2 łyżki ksylitolu - jego ilość zależy od słodkości naszych powideł
- 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli himalajskiej

do posypania ciasta: orzechy włoskie

Wszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.
Gotową masę wykładam na przestudzony spód. Całość posypuję orzechami włoskimi.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation