Kuchnia

obiad

Krem z kalafiora z popcornem
Składniki na 6-8 porcji:

1 średnia główka kalafiora
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
sól
2 litry bulionu warzywnego
6 plasterków szynki dojrzewającej
2 garście uprażonego popcornu

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucamy różyczki umytego kalafiora i pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Zalewany bulionem warzywnym. Gotujemy około 30 minut. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i blendujemy na gładką masę. W międzyczasie przygotowujemy chipsy z szynki dojrzewającej. W tym celu plasterki szynki przekrawamy wzdłuż dłuższego boku i grillujemy na patelni grillowej, odwracając je co jakiś czas, aż staną się zupełnie twarde. Zupę podajemy z chipsami z szynki i prażonym popcornem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation