Kuchnia

Drożdżówki, rogale & paszteciki & krokiety

Francuskie paszteciki z parówką

Składniki (8 ciastek):

1 op. ciasta francuskiego (275g)
4 cienkich parówek
100 g żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
dwie łyżeczki kaparów
8 oliwek
jajko

Parówki obrać z folii, przeciąć na pół i jeszcze w poprzek. Żółty ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paseczki, oliwki pokroić w plasterki.

Piekarnik rozgrzać do 180?C. W miseczce rozrobić widelcem jajko.

Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, rozwinąć i wyciąć osiem kwadratów. Na połowie każdego z nich ułożyć po dwie rozcięte parówki, pasek papryki, kilka kaparów i pociętą oliwkę. Posypać tartym żółtym serem. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem i złożyć na pół tworząc prostokąt. Boki skleić i docisnąć widelcem tworząc wzorek.

Gotowe ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch naciąć w poprzek w kilku miejscach i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 25 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation