Kuchnia

jedzeniowo

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
średnia cukinia
1 jajko
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki soli
⅕ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
150 g sera feta

POLEWA:
4 łyżki ketchupu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
Ząbek czosnku drobno posiekać.
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztardę na gładką masę.
Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
Składniki polewy wymieszać.
Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
Piec 40 minut w 170 stopniach.
Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation