Kuchnia

Domowe sery

Serek topiony domowy


Składniki:
750g sera białego twarogowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (klik) lub dowolne zioła
1 jajko

wykonanie thermomix:
Ser włożyć do naczynia, wsypać sodę i sól. Zmiksować 30sek./obr. interwał
Dodać jajko i przyprawy - podgrzewać 25 min/temp.60/obr3
Wystudzić

wykonanie tradycyjne:
Ser zmiksować w blenderze z sola i sodą. Dodać jajko i ulubione przyprawy. Zmiksować raz jeszcze dokładnie. Masę serową przełożyć do rondelka z grubym dnem (najlepiej teflonowego) i podgrzewać ok 25 minut mieszając od czasu do czasu. Ser powinien zrobić się ciągnący i gładki. Wystudzić.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation