Kuchnia

kuchnia

Przepis: Muffiny ze śliwkami (i oliwą) - Proste Przepisy

Składniki

ricotta - 1 szklanka (300g)
oliwa - 1/3 szklanki
cukier - 1 szklanka
jajko - 2 szt
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
soda - 1/4 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
naturala esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
śliwki - ok. 5 dużych sztuk
gruby cukier (duże kryształy) - do ozdoby, ok. 2 łyżki

Sposób przygotowania

Zmiksuj ricottę z oliwą i cukrem. Ciągle mieszając dodawaj po 1 jajku oraz esencję waniliową.

Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj do ciasta, krótko wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremek do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami do ok. 2/3 ich wysokości. Na wierzchu ułóż cząstki śliwek i oprósz grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz przez 25 minut, do zarumieniania wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation