Kuchnia

słodkości 3

Ciasto owocowe bez jajek.

Składniki

80 g pokrojonych daktyli, bez pestek
60 g rodzynek
60 g sułtanków
30 g porzeczek
50 g wiśni koktajlowych, przekrojonych na pół
20 g mieszanki skórek
250 ml zimnej czarnej herbaty
275 g mąki tortowej
5 ml mieszanki przypraw
3 ml (ok. pół łyżeczki) proszku do pieczenia
150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
150 g miękkiego brązowego cukru
250 ml mleka
45 ml melasy
100-150 ml brandy (opcjonalnie)
Etapy przygotowania

1
Do miski wsyp suszone owoce i zalej je zimną herbatą. Odstaw do namoczenia na 10-15 minut.
2
Wsyp suche składniki razem do miski. Dodaj masło i ucieraj je do momentu, aż mieszanka będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż składniki się ze sobą dobrze połączą.
3
Odsącz herbatę z owoców i wylej ją. Dodaj owoce do suchej mieszanki i dobrze wymieszaj.
4
W osobnej misce zmieszaj mleko razem z melasą. Dodaj to do suchej mieszanki i dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej 15 cm formy na ciasto, a następnie umieść we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 1 godzinę, w temp. piekarnika 170°C. Przykryj luźno folią aluminiową i piecz przez następne 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek po włożeniu i wyciągnięciu go z ciasta jest czysty.
5
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, natychmiast polej je brandy. Odstaw ciasto do ostygnięcia, jeszcze zanim wyjmiesz je z blaszki. Aby ciasto było wilgotne, możesz je przechowywać zawinięte w tłuszczoodporny papier. Jeżeli wolisz, możesz raz w tygodniu polewać ciasto 50 ml brandy, aby zwiększyć jego wilgotność.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation