Kuchnia

zupy

Zupa jarzynowa

· 25 dag kości od schabu
· 40 dag ziemniaków
· 25 dag marchewki
· 15 dag pietruszki
· 10 dag selera
· 15 dag pora
· 25 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)
· 15 dag makaronu kokardki
· sól, pieprz ziołowy do smaku
· 3 litry wody
· 150 ml śmietany kremówki
· 2 żółtka
· 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Kość oczyszczamy, myjemy, zalewamy w garnku 3 litrami wody i gotujemy 30 minut. Warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki. Groszek zagotowujemy i odlewamy wodę.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy makaron, płaską łyżkę soli i dalej gotujemy zupę, aż makaron stanie się miękki.
Pod koniec gotowania dajemy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ewentualnie dosalamy.
Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę miksujemy z żółtkami i zabielamy zupę.
Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation