Kuchnia

zupy

KREM BROKUŁOWY
Składniki: (6 porcji)
1 brokuł (tylko “korona”, bez grubej łodygi)
1 duży por (biała i jasnozielona część)
1 litr wywaru
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki soku z cytryny
dodatkowo:
4-6 plastrów wędzonego łososia
2-3 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojonego na plasterki pora i dusić 5 minut na średnim ogniu. Zalać wywarem i gotować 15 minut, do czasu aż por będzie “szklisty” i miękki.

Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotować na średnim ogniu około 4-5 minut. Wyłączyć, przykryć i odstawić na 10-15 minut, aby brokuł zmiękł, ale nie stracił pięknego zielonego koloru.

Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawać z kilkoma paseczkami wędzonego łososia oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation