Kuchnia

żarełko.

niebo na talerzu: Jak zrobić krem do tortów i ciast

-150 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
- 35 g żelatyny (3 duże łyżki)
- 150 g kaszy jaglanej
- brzoskwinie z jednej puszki ( ok. 450 g)
- 250 ml zimnej, słodkiej śmietanki - kremówki 36 %

Syrop z brzoskwiń mocno podgrzać ale bez gotowania, wymieszać z żelatyną, odstawić do lekkiego przestygnięcia, odlać 1/3 szklanki, wykorzystamy je na końcu do posmarowania całości ciasta. Brzoskwinie posiekać w drobną kostkę. Surową kaszę przepłukać porządnie wrzątkiem (straci ew. goryczkę), ugotować do miękkości (ok. 20 minut, zalać wodą ok. 3 cm powyżej pow. kaszy, gotować pod przykryciem). Rozgnieść lekko łyżką, by nie była zbita w grudki, lekko przestudzić. Do miski z kaszą wlać przestudzony syrop, dodać brzoskwinie i wszystko wymieszać.Wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. do lekkiego zgęstnienia. Trzeba do niej zaglądać, przemieszać, ma być lekko ścięta, ale nie całkiem. Śmietankę ubić (najszybciej ubija się w schłodzonej misce), dodawać do niej po łyżce tężejącej masy z kaszy, delikatnie mieszając po dodaniu każdej porcji, by śmietana nie straciła całkiem na puszystości

krem na bazie śmietany i sera mascarpone
nada się do :
- ciast biszkoptowych, kruchych, ucieranych
- bezy (ale do zjedzenia tego samego dnia)
- deserów podawanych w pucharkach, np. do lodów i owoców
- do zdobienia przy pomocy dekoratora cukierniczego,
- dekoracji babeczek i muffinek
- napełniania rurek, kruchych babeczek i ptysiów

Jest lekki i delikatny, można nadawać mu smak np. przy pomocy stopionej lub startej czekolady, kakao, ekstraktu z wanilii, wmiksowanie owocowego dżemu, galaretki owocowej rozpuszczonej w bardzo niewielkiej ilości wody, masy krówkowej, wiórków kokosowych itp.. Często używam go bez żadnych smakowych dodatków. Nie nadaje się do łączenia z masą cukrową używaną do dekoracji. Ciasto z jego udziałem najlepiej zjeść w ciągu dwóch, trzech dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation