Kuchnia

Gotowanie

Blok czekoladowy

Składniki:

400g herbatników
200g orzechów włoskich
200g masła
100g cukru
3 łyżki kakao
100ml mleka

Sposób przygotowania:

Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation