Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Zupy

Żurek w chlebie. Jak zrobić żurek w chlebie [film] (kulinarne abc) - Gotujmy.pl

Żurek w chlebie - Składniki:


3 kawałki białej kiełbasy

100g boczku wędzonego

ok. 2 szklanki zakwasu naturalnego

włoszczyzna

2 ząbki czosnku

2-3 ziarna ziela angielskiego

liść laurowy

sól

pieprz

ok. 2 litry wody

łyżka kwaśniej śmietany 18%

łyżka mąki

opcjonalnie majeranek



Żurek w chlebie - Sposób wykonania:



1. Wlej wodę do garnka. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera, białą kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotuj i wyjmij kiełbasę, resztę gotuj do czasu, aż będzie miękkie.





2. Zdejmij flaczek z białej kiełbasy i pokrój w plasterki. Wyjmij włoszczyznę i boczek z garnka. Do wywaru włóż pokrojoną kiełbasę. Dodaj zakwas. Dopraw solą i pieprzem.



3. Ugotuj 4 jajka na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Z chleba odetnij górną część, obkrój boki i wyjmij miąższ.



4. Mąkę i śmietanę zmieszaj ze sobą. Dodaj do niego gorący żurek, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj. Zupę przelej do chlebowego talerza, dodaj jajka, podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation