Kuchnia

Kulinaria

Sernik z wiśniami i płatkami migdałów |

Składniki:
Ciasto

150 g mąki
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody


Mąkę, cukier mieszamy, dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło i żółtko i całość zagniatamy. Na koniec dodajemy wodę, ciasto powinno być gładkie i jednolite. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na dużą blachę i wykładamy nim dno. Ciasto nakłuwamy widelcem dosyć gęsto.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut (aż będzie lekko rumiane).




Masa serowa (składniki jak do każdego sernika z temperaturze pokojowej)

1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
100 ml kremówki (36%)
5 dużych jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 400 - 450 g wiśni (mrożonych - rozmrożonych, lub ze słoiczka)
ok. 150 g płatków migdałów


Jajka lekko ubijamy, tak aby były roztrzepane, dodajemy cukier i mieszamy. Do miski wkładamy twaróg, jajka, cukier, przesiane mąki i kremówkę i miksujemy do połączenia składników.
Masę wylewamy na lekko ostudzone ciasto i układamy wiśnie. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 150 stopni na ok. 40 minut, po tym czasie wysypujemy na sernik płatki migdałów i pieczemy jeszcze kolejne 40 minut, aż migdały będą rumiane, a ser ścięty. Ja w tej drugiej części pieczenia zwiększyłam temperaturę pieczenia do 180 stopni (ja migdały wysypałam od razu na wiśnie na samym początku, jednak z tej racji, że wiśnie i tak puściły sok, migdały go wchłonęły, przez co zabarwiły się kolorem soku, co zresztą widać na zdjęciach. Dlatego też lepszym będzie wysypanie migdałów dopiero po jakimś czasie na wiśnie).
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation