Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków
450 g groszku
cebula
marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1/2 kwaśnego jabłka
2 liście laurowe
olej
ząbek czosnku
2 puszki fasoli odcedzone i opłukane
szklanka bulionu warzywnego
łyżka sosu sojowego
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego pieprzu
170-200 ml mleka
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W małym garnku gotujemy wodę z solą, wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty, następnie szybko przelewamy bardzo zimną wodą i odstawiamy na bok. Cebulkę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z liściem laurowym, podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, bulion, sos sojowy, sok z cytryny oraz wszystkie zioła i dusimy bez przykrycia 10-12 minut. Rozgniatamy groszek i ziemniaki na niedbałe purée, następnie stopniowo dolewając mleko, rozgniatamy dalej. Kiedy purée będzie gładkie, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę ziemniaczano-groszkowego purée, na nie kładziemy fasolę z warzywami i przykrywamy pozostałym purée. Wsuwamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Na koniec obsypujemy koperkiem i podajemy z chrzanem lub ćwikłą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation