Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Pierogi ruskie z boczkiem

500g ugotowanych ziemniaków,
250g twarogu,
150g pokrojonego boczku, ( u mnie surowy wędzony )
2 cebule,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła.

Cebulę z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


ciasto :
3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki.

Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation