Kuchnia

Przepisy

Moskole po mojemu - przepis ze Smaker.pl

ziemniaki ugotowane, to co zostało w garnku z obiadu
kefir, 2-3 łyżki
jajko, 1 sztuka
czosnek, 1 ząbek
só, pieprz, do smaku
mąka ziemniaczana, ok 2 łyżek
Mąka pszenna, ile zabierze
Bułka tarta

3-4 os. 15 min średnie przystępne
Przygotowanie

Ziemniaki ugotowane najlepiej z poprzedniego dnia przełożyć do większej miski, dodać kefir, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mąkę. Wszystko razem zagnieść - ciasto nie może kleić się do ręki także w miarę wyrabiania ciasta podsypywać mąką pszenna

formować placuszki nie grubsze niż 0,5 cm, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię, Ja smaże na średnim ogniu tak aby były złote i środek nie był rzadki

Fajna alternatywa od tłuczonych ziemniaków no i sprytny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Mi czasem zostaje ok dwóch garści - tak na oko - tych ziemniaków i z takiej porcji wyjdzie mi 4-5 moskoli. Jak ktoś nie ma akurat w lodówce kefiru to nie musi go dawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation