DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Ogórki kiszone przepis | Dorota Kamińska

Składniki

1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)
2 listki winogron albo porzeczki (opcjonalnie; umyte)
4 listki wiśni (opcjonalnie; umyte)

Zalewa do ogórków kiszonych

1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieją, delikatnie je również utwardza)

Jak zrobić

Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej.
W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
Składniki na zalewę zagotowujemy.
Zalewamy ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.
Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Przydatne przepisy i poradniki
Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie ogórków w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowane :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation