Kuchnia

ciasta

Świąteczny sernik piernikowy!

wyjmij godzinę szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika – totalnie zabronione

Przepis na: Sernik piernikowy

Przygotowanie: 70 min Pieczenie: 70 min Łącznie: 140 min
Składniki :

Ciasto:

400 g mąki
5 łyżki cukru pudru
200 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
130 g cukru
50 g margaryny (miękkiej)
40 g budyniu waniliowego
200 g śmietanki kremówki
4 jaja
2 białka (które zostały z ciasta)
2 łyżki dżemu pomarańczowego firmy Stovit
niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Sernik piernikowy
Krok 1

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Sernik piernikowy
Krok 2

W tym czasie twaróg sernikowy, cukier, margarynę oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation